Testy potravín každé tri mesiace

· Čítanie na 6 min.

Prevencia je pre spotrebiteľa prijateľnejšia než sledovanie PR kampaní na žehlenie malérov štátnou správou.

Mnohí uvedomelí spotrebitelia, ktorí by radi nakupovali bez stresu z toho, či je kupovaný výrobok v poriadku, alebo nie, budú mať od júna menej starostí. Určitú škálu výrobkov budeme testovať pravidelne každé tri mesiace! Ide o potraviny s označením „Patrick Linhart ODPORÚČA!“
Ako fungujú testy potravín pre značku „Patrick Linhart ODPORÚČA”? Jednoducho. Stačí, ak si spotrebiteľ všimne produkt či cenovku s týmto označením. Výrobca si platí pravidelné testy sám.

Článok pokračuje pod reklamou.


„Rozhodli sme sa nespoliehať sa na štátnu správu, ktorá podľa môjho osobného názoru skôr žehlí maléry a premieňa ich na vlastné PR kampane než sa stará o prevenciu,“ tvrdí zakladateľ organizácie Testy potravín SK Patrick Linhart, BSc.

V súčasnosti i v minulosti sme boli svedkami mnohých potravinových prešľapov. Potravinárstvo a otravinárstvo však nie je jeden a ten istý priemysel. V každej oblasti nájdeme aj čierne ovce, ktoré využívajú či zneužívajú systém, a korčuľujú tak na tenkom ľade zákona. No asi sa im to oplatí. Inak by to pravdepodobne nerobili. Práve kvôli faktu, že výška uložených pokút a ich následná vymáhateľnosť je pre niektoré podniky s miliónovými obratmi viac než smiešna, tieto praktiky čoraz viac lákajú aj ostatných výrobcov. Ide totiž o znevýhodnenie poctivých výrobcov v tvrdom konkurenčnom boji. Preto sme sa rozhodli spojiť sa priamo s poctivými výrobcami a poskytnúť im možnosť upevniť si dôveru v ich produkty a odlíšiť sa od nepoctivých špekulantov. Ako? No predsa ich pravidelným testovaním. Raz kvartálne vyberieme náhodne produkt od výrobcu, ktorý sa rozhodol prispievať dvoma percentami z predaja produktov, z čoho percento ide na daný cieľ. Tento produkt (produkty) otestujeme. To, čo budeme na danom výrobku presne testovať, necháme na spotrebiteľoch a finančných možnostiach, čiže ak spotrebitelia podporia výrobcu kúpou daného produktu, produkt sa bude testovať a systém samovoľne fungovať. Inak povedané, ak si podporíte testované výrobky, my ich otestujeme a nemusíme sa spoliehať na to, že tento výrobok je „asi“ v poriadku. Veľmi jednoduché.

Vymysleli sme teda jednoduchý systém, ako nevyhlasovať finančné zbierky na vykonanie nezávislých testov, ako sme to robili v minulosti (najdrahší a najzdĺhavejší bol prvý celoslovenský test spišských párkov, ktorým sme prvýkrát v histórii Slovenskej republiky testovali všetkých slovenských výrobcov s danou licenciou). Samozrejme, ak si spotrebitelia, predajcovia či výrobcovia budú želať otestovať určitý výrobok nenesúci toto označenie, Testy potravín sú tu pre vás.

Ako zákazník máte od júna 2019 možnosť vidieť vo vybraných spolupracujúcich supermarketoch na výrobkoch, ako aj na cenovkách označenie „Patrick Linhart ODPORÚČA!“ Patrick Linhart je prvým potravinovým kritikom na Slovensku a zakladateľom OZ Testy potravín. Po 20-ročnej praxi v oblasti potravinárstva v zahraničí (a hlavne v maloobchode) sa rozhodol osloviť poniektorých výrobcov a predajcov a rozvinúť tento druh spolupráce. Prečo táto aktivita? „To, čo nedokáže štát, dokážeme my,” je jeho odpoveďou na otázku a pokračuje ďalej.

„Ako spotrebiteľ som sa už nedokázal pozerať na nekonečné množstvo malérov a mám vážne výhrady voči (ne)fungujúcemu štátnemu systému. Systém je nefunkčný nielen z dôvodu nedostatočnej pracovnej sily, práve naopak, štátnych úradníkov a financií máme dosť. Problémom je korupcia, s ktorou som sa stretol na Slovensku za posledné tri roky v takom rozsahu, v akom som sa nestretol v potravinárstve za 20 rokov strávených v zahraničí. Položte si otázku: Ako môže fungovať podnik niekoľko rokov bez toho, aby dostal pokutu, ak sú to prebaľovači a podvodníci s nevyhovujúcimi normami?. Takto funguje pár podnikov už viac ako 15 rokov. Síce v roku 2019 vykonala ŠVPS ku dňu 7. 5. 2019 až 19612 malých kontrol v 7603 kontrolovaných prevádzkach, najrozsiahlejšie kontroly sa vykonali práve vďaka organizácii, akou je tá naša.

Štátne kontroly nepostačujú, svedkami čoho sme boli aj pri už spomínaných testoch spišských párkov. Tam sme vykonali vlastnú kontrolu štátnej kontroly. Inak povedané, vykonali sme druhú kontrolu a zistili sme to, čo štátna správa zanedbala. V tomto konkrétnom prípade malo 5 podnikov stratiť licenciu na výrobu daného produktu, no dodnes beztrestne robia, čo chcú. Podobným prípadom boli aj celoslovenské kontroly zeleninových skladov a mestských trhovísk. Na tomto prípade sme pracovali vyše roka a ŠVPS mala rok všetky potrebné informácie na zásah. Až po ročnom mediálnom tlaku vykonali celoslovenský zásah, rozdali pokuty viac ako tri milióny eur, na tlačových konferenciách si ŠVPS spoločne s Ministerstvom pôdohospodárstva vlastne urobili PR, rozdali sľuby a… Dodnes sa nevieme dostať k sľúbeným informáciám o vinníkoch, k menám firiem prebaľovačov, aj keď nám bez štipky uznania dali za pravdu. Túto informáciu sme nenašli ani na stránkach ŠVPS.

Toto nie je ojedinelý prípad. Pri výkone štátnych potravinových kontrol sa v poniektorých prípadoch prehliada veľa nedostatkov, čo sa môže odraziť (a väčšinou aj nakoniec odrazí) v kvalite výrobku. A na všetko potom dopláca spotrebiteľ, ktorý si už predsa zaplatil za testy potravín, čím chcel mať v nich plnú dôveru. Učinil tak vo forme daní. Preto som vymyslel tento systém, ktorý má šancu na úspech. Výrobca, ktorý je poctivý, nemá čo skrývať, a naopak, v konkurenčnom prostredí daný výrobca rád odlíši vlastnosti svojho produktu od iných produktov konkurencie, ktorá si produkty nedáva testovať. Tým predajca nesie menší risk, že dané produkty nebudú vyhovovať normám, a do tretice – spotrebiteľ si môže byť istejší, že si nekupuje mačku vo vreci. Samozrejme, každá šarža výrobkov sa má testovať výrobcom, no posledné udalosti nám jasne dali možnosť nazrieť, ako to celé v niektorých prípadoch (ne)funguje. Nebudeme síce testovať každý produkt – a konkrétne tento typ testov sa bude vykonávať kvartálne, čiže každé tri mesiace – no verím, že takto znížime riziko na úplne minimum. To je to, čo by mala vykonávať štátna správa za dane vyzbierané od výrobcov a spotrebiteľov. Samozrejme, kto ma pozná, ten vie, že svoje meno nedám výrobkom len tak a okrem vykonaných testov musia splniť viacero kritérií. Je to akási tvrdšia norma, ako sme nastavili napríklad u prvého potravinového semaforu na Slovensku. Prvý potravinový semafor má jedno hlavné kritérium, ktoré sme nazvali – zdravie (je to prípadný vplyv produktu na zdravie spotrebiteľa).

No u registrovaného označenia „Patrick Linhart ODPORÚČA” ide o splnenie viacerých kategórií, ako napríklad miera použitia nadbytočných prídavných látok, pôvod vypestovanej, chovanej prvosuroviny alebo všetkých prvkov použitých v produkte, druh použitého balenia produktu…

 

Tento článok vznikol aj vďaka Vašej podpore

Vaša podpora je nevyhnutná pre ďalší chod a fungovanie projektu Testy potravín

PODPORIŤ PROJEKT

ZDIEĽAŤ